Over Ons

FESTIVAL VAN VLAANDEREN MECHELEN/KEMPEN vzw
Het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen ontstond in 1969 uit een reeks orgel- en beiaardconcerten. Vandaag kunnen we spreken van het klassiek muziekfeest dat een breed publiek, van volslagen leken tot doorwinterde melomanen, wil verwennen met live klassieke muziek van hoogstaand niveau, met de nadruk op vocale en religieuze muziek. Het actieterrein van het Festival is de provincie Antwerpen. In het voorjaar zet de organisatie in op de stad Mechelen en vocale muziek, in het najaar verhuist de focus naar de wijdere regio van deKempen voor MUSICA DIVINA of hemelse muziek in abdijen en begijnhoven. Door het label ʻFestival van Vlaanderenʼ en dankzij de concerten van onze collegaʼs in Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Gent en Leuven, is Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen ook ver buiten de provincie bekend.

FESTIVAL VAN VLAANDEREN MECHELEN
LUNALIA
Lunalia is het nieuwe voorjaarsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen en aldus de opvolger van Mechelen hoort Stemmen. De naam verwijst tegelijkertijd naar de Mechelse legende van de maneblussers (luna) en naar het fascinerende universum van het lied en de menselijke stem (lia). Dit internationaal stemmenfestival gaat in tijden van zogenaamd ‘fake news’ op zoek naar stemmen die iets waarachtigs te vertellen hebben. Het gaat niet enkel om de ‘mooie liedjes‘, maar het betreft alle aspecten van de sprekende, zingende, aarzelende, erg luide of erg stille menselijke stem. U mag zich verwachten aan een feest vol tijdloze vocale muziek met de kracht van de volle maan.

FESTIVAL VAN VLAANDEREN KEMPEN
MUSICA DIVINA
Musica Divina is de najaarsreeks van Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen, met prachtige concerten in het schitterende religieuze patrimonium van de Kempen in de Provincie Antwerpen. Honderden bezoekers genieten jaarlijks van hemelse klanken in de pracht en de stilte van abdijen en begijnhoven. De locaties worden met aandacht geselecteerd. Historisch waardevolle sites als de abdijkerken van Averbode, Postel en Tongerlo en de begijnhofkerken van onder andere Hoogstraten en Turnhout vormen het decor van uitgekiende concerten. Elk najaar staan hier artiesten die doorgaans enkel op de grote concertpodia te bewonderen zijn, zoals het Concertgebouw Amsterdam, La Cité de la Musique in Parijs en Wigmore Hall in Londen.

FESTIVAL VAN VLAANDEREN
Klassieke muziekfestivals over heel Vlaanderen en Brussel
Het schitterende architecturaal erfgoed van Vlaanderen biedt bijzonder veel mogelijkheden als infrastructuur voor muzikale evenementen. Al meer dan vijf decennia lang grijpt het Festival van Vlaanderen dit gegeven aan om jong en oud warm te maken voor klassieke muziek. Door jonge, Vlaamse kunstenaars te ondersteunen en aan de spits te staan van vernieuwende trends, draagt de organisatie bij tot de culturele uitstraling van Vlaanderen. Acht festivals met internationale uitstraling (in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Limburg, Mechelen en Vlaams-Brabant) bouwen op volstrekt eigenzinnige wijze hun eigen activiteiten uit. Met regionale accenten wordt zo het volledige klassieke repertoire van de Middeleeuwen tot heden overspannen, met uitstappen naar traditionele wereldmuziek. Gebundeld betekent dit een hoogstaand concertaanbod van meer dan 550 voorstellingen en educatieve projecten in meer dan 80 steden en gemeenten: een artistieke, toeristische en economische impuls van formaat. Bezoekers uit binnen- en buitenland kunnen de activiteiten van het Festival van Vlaanderen ontdekken. Het uitzonderlijk rijke aanbod biedt voor elk wat wils!
De vzw Festival van Vlaanderen is een koepelstructuur waarvan 8 Festivals van Vlaanderen lid zijn. Philippe Vlerick is de voorzitter van de koepel.