Lezing Kunst en stilte

Virginie Platteau

-- De lezing over Kunst en stilte door Virginie Platteau vervangt de geannuleerde boekvoorstelling 'over stilte' op vrijdag 10/12 om 19u00 in Cultuurcentrum Mechelen --

Elke kunstenaar begint zijn scheppingsproces met stilte, terugtrekking. Het is een voorwaarde voor innerlijke rust, inspiratie en concentratie, vaak zelfs voor mentale gezondheid. Stilte gaat creatie vooraf en is anderzijds ook de oase of het zwarte gat waarin het spreken van de kunstenaar finaal verdwijnt. Wat is het paradoxale wezen van stilte? Wat is het universele karakter van de ongrijpbare en telkens zeer eigen sfeer van verstilling die bepaalde kunstwerken oproepen? Is een stilleven wel echt stil? Impressionisten en landschapsschilders, symbolisten en minimalisten… In veel beeldende kunst maar evenzeer in poëzie laat de stilte het onzegbare toe. Soms dient de stilte als materiaal, als grondstof om mee te werken. Stilte kan je horen, maar hoe verbeeld je ze? En hoe gaan kunstenaars om met het zwijgen van de muze, met de stilte van de vergetelheid waarin hun werk terecht kan komen? Wat valt er eigenlijk nog te zeggen, als alles al verbeeld en geschreven is? Is ‘de rest’ stilte, of rumoer en ruis? Deze sessie verkent op licht-filosofische wijze bovenstaande aanknopingspunten, geïllustreerd met voorbeelden uit de beeldende kunst en poëzie. Een verkenning aan de rand van waarover men niet spreken, maar ook niet zwijgen kan.

Virginie Platteau schrijft als freelance cultuurjournaliste over kunst, poëzie en literatuur. Al jaren is ze gefascineerd door de kracht van stilte. Als stiltebegeleider voor scholen en als voedselbospionier wil ze natuurlijke rust, ruimte en stilte herwaarderen. Ze is bestuurder bij stiltebeweging vzw Waerbeke en curator van het culturele stadsfestival Zinderende Stilte in Mechelen.

Virginie Platteau schreef een essay over de filosofie van de stilte, uitgegeven door Letterwerk:

"Iedereen heeft baat bij zelfgekozen stilte. Wie grote verantwoordelijkheden draagt net zo goed als wie in opstand komt tegen alles wat fout gaat in de wereld. Burn-out bij activisten komt heel vaak voor, maar wordt verzwegen. Voortdurend actie voeren en op de barricades vechten, vaak tegen de bierkaai, put je inwendig uit. Wie dan niet op gezette tijden even bij zichzelf, bij alle frustraties en verontwaardiging stil aanwezig kan zijn of de tijd neemt om zich mentaal en fysiek weer op te laden, brandt op."

— uit: Virginie Platteau, Hoe luidt de stilte? Een kleine filosofie van de stilte, 2021 • toelichting van de auteur op KLARA: klik hier.


10.12.2021
19:00 — 20:00

Cultuurcentrum Mechelen
Minderbroedersgang
Mechelen